Telefon
+387 33 225 353
Biblioteka
+387 33 220 957
Pošaljite email
ois@bih.net.ba
Radno vrijeme
Pon - Pet 8.00 - 16.00
Prilozi za orijentalnu filologiju - Br. 64 (2015)

Prilozi za orijentalnu filologiju - Br. 64 (2015)

  • 06 Juni 2017
  • 2520

 

U ovom, 64. broju časopisa Prilozi za orijentalnu filologiju, objavljuju se referati sa trećeg međunarodnog naučnog skupa pod već tradicionalnim nazivom “Kulturno-historijski tokovi u Bosni od 15. do 19. stoljeća”, uz nekoliko radova koji nisu bili predstavljeni na Skupu. I radovi koji su predstavljali referate na našem naučnom skupu podlijegali su recenziranju, te se nakon pozitivne ocjene od strane recenzenata objavljuju s napomenom da su prezentirani na Skupu. Poredani su na osnovu standardne podjele sadržaja u časopisu Prilozi za orijentalnu filologiju, prema oblastima, izuzevši uvodni pasaž sa Uvodnom riječi direktora Instituta dr. Adnana Kadrića i tekstom kolege mr. Berina Bajrića, koji naglašava ulogu Orijentalnog instituta u čuvanju i kreiranju kulturnog pamćenja i izgradnji identiteta Bosne i Hercegovine i njenih naroda. Na našu žalost, u ovom broju objavljujemo i In memoriam dr. Hatidži Čar-Drnda, dugogodišnjoj uposlenici Orijentalnog instituta, čija je posthumno objavljena knjiga “Nastanak Mostara: urbani i demografski razvoj grada do kraja 16. stoljeća” promovirana u Mostaru, u okviru programa Naučnog skupa.

Nakon izvornih naučnih radova iz područja filologije (jezika i književnosti), historije i diplomatike, te područja kulturne historije, slijedi nekoliko radova svrstanih u Priloge. Većina ovih radova predstavljaju zapravo pregledne naučne radove.

Dalje slijedi odjeljak Bibliografije, sa dva rada posvećena dugogodišnjoj bibliotekarki Orijentalnog instituta, autoru nezaobilaznih bibliografija jugoslavenske orijentalistike, Biseri Nurudinović. Uz njih je donesena i bibliografija radova Hatidže Čar-Drnda.

Na kraju časopisa je doneseno nekoliko prikaza knjiga, objavljenih u zemlji i svijetu u novije vrijeme, iz oblasti kojima se Institut bavi, bilo da predstavljaju uži, bilo širi okvir djelatnosti Orijentalnog instituta.

Redakcija


 Naučna gledišta u pojedinim radovima odraz su stavova autora, ne nužno i Redakcije.

Časopis Prilozi za orijentalnu filologiju referiran je u EBSCOhost Online Research Databases (www.ebscohost.com) i arhiviran je u Central and Eastern European Online Library (CEEOL), Frankfurt am Main (www.ceeol.com)

Izdavanje ovog broja časopisa podržali su Fondacija za izdavaštvo i Federalno ministarstvo za obrazovanje i nauku