Telefon
+387 33 225 353
Biblioteka
+387 33 220 957
Pošaljite email
ois@bih.net.ba
Radno vrijeme
Pon - Pet 8.00 - 16.00

ois

Dobrodošli na zvaničnu stranicu Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu. Orijentalni institut u Sarajevu osnovan je 1950. godine.

Rad u Institutu organiziran je u Historijskom odjeljenju, Filološkom odjeljenju i Referatu za orijentalno-islamsku kulturu i civilizaciju.

Bavi se obradom i publikovanjem rukopisne i arhivske građe na arapskom, turskom i perzijskom jeziku, te proučavanjem orijentalnih jezika i književnosti.

U fokusu je i proučavanje intelektualne historije i kulturno-umjetničke baštine Bosne u doba osmanske vlasti.

 

Uručene plakete uposlenicama Orijentalnog instituta

Uručene plakete uposlenicama Orijentalnog instituta

Povodom 20. maja, Dana osnivanja Orijentalnog instituta direktor dr. Aladin Husić danas je uručio plakete uposlenicama Dr. Amini Šiljak-Jesenković i Muberi Bavčić za (preko) 30 godina rada na Institutu.  

Obilježena 31. godišnjica spaljivanja Orijentalnog instituta

Obilježena 31. godišnjica spaljivanja Orijentalnog instituta

Jučer je u Svečanoj sali Rektorata UNSA promocijom tri najrecentnija izdanja Orijentalnog instituta obilježena 31. godišnjicu spaljivanja Orijentalnog instituta. dr. Lejla Gazić promovirala je knjigu "Hronika Muhameda Enverija Kadića kao izvor za...

Promocija izdanja Orijentalnog instituta

Promocija izdanja Orijentalnog instituta

Čast nam je i zadovoljstvo pozvati vas na promociju knjiga iz edicije Posebna izdanja Orijentalnog instituta Univerziteta u Sarajevu Hronika Muhameda Enverija Kadića kao izvor za proučavanje kulturne historije Bosne i...