Telefon
+387 33 225 353
Biblioteka
+387 33 220 957
Pošaljite email
ois@ois.unsa.ba
Radno vrijeme
Pon - Pet 8.00 - 16.00

U povodu Dana Orijentalnog instituta u Svečanoj Sali Rektorata UNSA biće promovirana dva nova izdanja ove ustanove koja je osnovana Uredbom Vlade NR Bosne i Hercegovine 20. maja 1950. godine.

Promovirat će se 72 broj časopisa Prilozi za orijentalnu filologiju, koji u kontinuitetu izlazi od osnivanja Instituta. Časopis objavljuje radove iz oblasti orijentalne filologije, historije i diplomatike te kulturne historije s fokusom na razdoblje osmanske vladavine u Bosni i Hercegovini i regionu. Ovaj broj također odražava naprijed istaknute ciljeve i svojim sadržajem pokriva navedene naučne oblasti. Časopis će promovirati dr. Amina Šiljak Jesenković i dr. Muamer Hodžić.

Drugo izdanje je naučna monografija pod naslovom Orijentalno-islamsko naslijeđe u djelu Muḥāḍara al-’awā’il wa musāmara al-’awāḫir Ali-dede Bošnjaka autora dr. Berina Bajrića. Knjiga predstavlja prerađeni i prilagođeni dio studije rađene u sklopu naučno-istraživačkog projekta na Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. Djelo Muḥāḍara al-’awā’il wa musāmara al-’awāẖir Ali-dede Bošnjaka je književno-historijsko djelo sastavljeno iz dva dijela. U prvom dijelu koji se sastoji iz trideset i sedam poglavlja obrađuju se različite teme iz kulturne historije orijentalno-islamskog civilizacijskog kruga prema kriteriju početka tj. prvih stvari. U drugom dijelu koje ima četiri poglavlja prema kriteriju “kraja” se govori o posljednjim stvarima. Ali-dedeovo djelo je enciklopedija historijskih i kulturoloških fenomena usko vezanih za islamsku religiju i kulturu, te svojevrstan leksikon prvih i posljednjih događaja. Po svemu onome što se u njemu može pročitati, da se zaključiti kako je to knjiga u kojoj je sakupljen veliki broj vrlo vrijednih informacija i kazivanja iz različitih religijskih, znanstvenih, književnih, umjetničkih, usmenih, okultnih i drugih izvora i predaja. Iako se ne može tretirati kao prvorazredan historijski izvor po mjerilima savremene znanosti, Ali-dedeov ’Awā’il je zanimljivo, edukativno, poučno, a u nekim aspektima i zabavno djelo i to ne samo čitaocima iz 16. vijeka nego i današnjim recipijentima. Promotorica ovog izdanja je dr. Dželila Babović.